Гражданска отговорност и каско за 2018- 2019 г.

Застраховки инфо

Връзка с нас

Ако желаете да се свържете с нас, можете да го направите на e-mail: office@zastrahovki.info „Гражданска отговорност” скача с 30%. За леки ПТП – вече без протокол от КАТ

Zastrahovka_Ralica_AgainЗастраховката „Гражданска отговорност” за 2009 година трябва да се повиши поне с 30 % , за да компенсира загубите, натрупани от застрахователните дружества от тази дейност. Това заяви заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн по време на провеждащия се в Пловдив семинар на застрахователите за продажбата на автомобилни полици. Според данните да първите 9 месеца на годината, половината застрахователни компании са на загуба от близо 70 милиона лева от задължителната застраховка гражданска отговорност на автомобилистите, а до края на годината се очаква отрицателният резултат да се увеличи с още 20 %.

На губещите компании е наложена принудителна административна мярка и те ще бъдат задължени да вдигнат цената на застраховката „Гражданска отговорност". Останалите дружества ще могат сами да преценяват дали да запазят досегашните премии или да ги увеличат.

Близо 300 000 автомобила в България никога не са били застраховани по Гражданска отговорност от 2005 година до сега, каза още Ралица Агайн.

От 2009 година се въвеждат три вида протоколи, съобразени с европейските стандарти, които ще се попълват при пътно-транспортни произшествия. Първите са за ПТП с пострадали хора, вторите – за инциденти с материални щети. Третият вид са двустранните протоколи, които ще попълват двамата участници в катастрофата, ако има само леки поражения по автомобилите и шофьорите се разберат помежду си. Няма да е необходимо двустранният протокол да се регистрира в КАТ. С това нововъведение виновният водач, причинил катастрофата, ще избягва санкцията от органите на реда, коментираха застрахователи. От Комисията по финансов надзор обаче са на мнение, че спестените пари от посещение на всяка катастрофа ще осигурят допълнителен ресурс на органите на реда да засилят превантивния контрол по пътищата.
 


За реклама

www.zastrahovki.info предлага атрактивни условия за реклама и партньорство.

За повече информация на e-mail: office@zastrahovki.info