Гражданска отговорност и каско за 2018- 2019 г.

Застраховки инфо

Връзка с нас

Ако желаете да се свържете с нас, можете да го направите на e-mail: office@zastrahovki.info 20% от автомобилите в България са без застраховка Гражданска Отговорност

Всяка пета кола, която се движи по родните пътища, е без застраховка „Гражданска отговорност“, а обхватът на застраховката е намалял застрашително до 82%, алармираха от Комисията за финансов надзор. Последните данни за обхвата бяха от края на миналата година, когато по неокончателни изчисления на Информационния център към Гаранционния фонд и на КАТ-Пътна полиция, обхватът бе близо 94%. Това означава срив с 12% само за първите 4 месеца на 2008 г. Обхватът на застраховката е от изключителна важност за България, защото именно той бе едно от условията на Европа страната ни да се присъедини към Многостранното гаранционно споразумение.

Припомняме, че от 1 август м.г. моторните превозни средства с българска регистрация, излизащи в страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП), вече не подлежат на проверка по границите за наличие на сертификата „Зелена карта”. Решението за отпадането на контрола бе предшествано от присъединяването на България към Многостранното гаранционно споразумение, което имат помежду си националните застрахователи (бюрата "Зелена карта") на държавите членки на ЕИП и асоциираните страни (Андора, Хърватия, Исландия, Норвегия и Швейцария). В процеса на подписването на споразумението България трябваше да докаже висок процент на застрахованите автомобили и стабилен финансов капацитет на Гаранционния фонд.
Всъщност, дали колите наистина са незастраховани, или застрахователите са небрежни към отчетите си до КФН, засега не е много ясно. Надзорът това се и чуди – хората ли са криви, или застрахователите.

Информацията е от интервю на Insurance.bg с Ралица Агайн и допълва още: Ако 1/5 от шофьорите са сгазили лука, това е добра мотивация за КАТ да обяви поредната хайка. Освен това, ако водачите наистина нямат полици и карат по пътищата на страната и в чужбина, има опасност Гаранционният фонд, който плаща обезщетенията, да „светне“ от плащания, а това веднага ще сработи механизмът за вдигане на вноските към фонда, а оттам и на цената на застраховката.
Другият въпрос – за лошата отчетност в бранша, вече втръсна на всички. Още през декември миналата година от КФН изплакаха, че застрахователите „вятър ги вее на бял кон“ - не дават точни данни колко полици имат, но и не се трогват особено от глобите за това. Заради ситуацията, извинително определена като „кампаниен характер на застраховката“, Кодексът за застраховането отпуска 45-дневен „гратисен” период на компаниите да отчетат всяка нова сключена от тях полица. Това по прости сметки означаваше, че данните за сключените в края на годината застраховки трябваше да постъпват в Надзора почти до края на февруари 2008 г., а окончателна информация за броя на действащите към края на 2007 г. застраховки трябваше да е готова към края на март. Вече е почти краят на април, а информация няма. Вместо това, топ-надзорникът на застрахователите Ралица Агайн обяви, че не е ясно дали регистрираният от началото на годината обхват на застраховката отговаря на реалната ситуация! Нарочна проверка на Надзора, проведена в рамките само на един ден, е установила, че

12 компании са забавили отчитането на застрахователните полици. Наложените наказания възлизат общо на 600 хиляди лева.

Не е лошо обаче да се замислим дали все пак обхватът не пада и ако е така, как точно можем да го отнесем от Европа.
Според Таня Чонкова, генерален секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), ако данните за обхвата се потвърдят,

най-вероятната реакция от Европа ще е искане за увеличаване финансовия капацитет на Гаранционния фонд.

Защото именно ГФ плаща обезщетения за ПТП-та, причинени от автомобили без задължителната застраховка. Това от своя страна ще провокира приемането на нов, по-висок размер на вноската по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. Другата вероятна

последица от падането на обхвата може да бъде засилването на проверките за български автомобили по границите на ЕС,

прогнозира още Чонкова.
До момента Европа не познава такъв прецедент с падане на обхват. От началото на годината вече са изпратени няколко запитвания до България дали все още поддържаме минимално изискуемия обхват от 90% застраховани автомобили, научи insurance.bg. Ако се потвърди, че наистина колите ни карат по пътищата на страната и Европа без застраховки, нищо чудно опасността от санкции и връщането на граничния контрол да се окажат лоша реалност, предупреждават застрахователи.
Според изпълнителния директор и председател на УС на Гаранционния фонд Борислав Михайлов най-вероятната причина за падането на обхвата е, че голяма част от разсрочените полици не са подновени. "Управителния съвет на фонда отдавна е обявил искането си да отпадне възможността за разсрочено плащане на полиците", посочи още Михайлов. От ГФ обаче не са оптимисти, че към настоящия момент предложението им ще бъде чуто, предвид актуалните проблеми в държавата. Михайлов обаче посочи, че няма място за паника, защото фондът е финансово стабилен: “От една страна имаме презастрахователен договор, а от друга финансовият капацитет на фонда е добър.

Към 31 март в ГФ има 33,753 млн.лв.”.

Няма застрахователи-длъжници. Припомняме, в края на миналата година Комисията за финансов надзор намали вноската към Гаранционния фонд на застрахователите, предлагащи задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, от 10 лв. на 8,50 лв. за всяко моторно превозно средство. Предложението за размера на вноската бе определено при прогнозен брой застраховани МПС за 2008 г. от 2 500 000 бр. (при разсрочено плащане на полицата, вноската се събира с първата вноска на премията). Вноската на застрахователите, предлагащи задължителната застраховка „Злополука” на пътниците, остана 0,15 лв. за всяко място без мястото на водача. Решението на Надзора за размера на вноските на застрахователите към Гаранционния фонд през 2007 г. бе взето през 2006 г. Борислав Михайлов, съобщи, че информационната система между различните институции – КАТ, ГФ, КФН работи, като това, което се очаква да бъде направено в близко време, е подаване на данни от КАТ в Информационния център на фонда и за броя и вида на ПТП-та.
Вестта за падналия обхват обхожда от седмица и застрахователи, и държавни служители. Естествено, каквото и да се говори, увеличеният брой незастраховани коли може да ни докара проблем. Въпросът е колко сериозен и продължителен ще е той.

 

 


За реклама

www.zastrahovki.info предлага атрактивни условия за реклама и партньорство.

За повече информация на e-mail: office@zastrahovki.info